Okategoriserade

Är lättöl nyttigt?

Vi åt på ostindia porslinet, det är midsommar för mig. Började spara på den servisen när jag var 16 år tror jag. Dukade upp all mat inne på matbordet, sen satt vi ute och åt av den goda buffen. Så skönt att kunna göra det, älskar min uteplats. Det blir som ett extra rum på sommaren.

Lättöl är en alkoholhaltig dryck som har en lägre alkoholhalt än vanlig öl. Den är framförallt populär bland personer som vill dricka något alkoholhaltigt, men samtidigt vara hälsosamma och hålla nere kaloriintaget. Men hur nyttig är egentligen lättöl?

För det första är det viktigt att komma ihåg att alkohol i sig inte är hälsosamt. Även om lättöl har en lägre alkoholhalt än vanlig öl så innebär det fortfarande att man konsumerar alkohol. Alkohol är en toxisk substans som kan påverka både kroppen och sinnet och överkonsumtion kan leda till en rad hälsoproblem såsom leverskador, minnesproblem och ökad risk för olika sjukdomar.

När det gäller kaloriintaget så är det sant att lättöl innehåller färre kalorier än vanlig öl. Det beror dels på den lägre alkoholhalten, men också på att många tillverkare av lättöl väljer att minska mängden socker och kolhydrater i drycken. Det kan vara positivt för den som vill hålla koll på sitt kaloriintag och eventuellt gå ner i vikt.

Men samtidigt kan lättöl lura en att tro att man dricker nyttigt när man egentligen gör sig själv en otjänst. Alkohol bidrar med tomma kalorier det vill säga kalorier som inte ger någon näring åt kroppen. Dessutom kan lättöl innehålla en del tillsatser och konserveringsmedel som inte är direkt hälsosamma.

När det kommer till hälsa och alkohol så är måttfullhet det viktiga. Att dricka lättöl i rimliga mängder kan vara ett alternativ för den som känner att de vill ha en alkoholhaltig dryck utan att få i sig lika mycket kalorier som vanlig öl. Men samtidigt är det viktigt att vara medveten om sina vanor och inte låta lättöl bli en ursäkt för att dricka mer än man borde.

För den som verkligen vill vara hälsosam och se över sitt alkoholintag kan det vara bäst att istället satsa på alkoholfria alternativ eller att helt enkelt dra ner på alkoholen generellt sett. Att vara medveten om sina val och att inte lura sig själv att en viss produkt är nyttigare än den egentligen är, är alltid viktigt när det kommer till hälsosamma val. Så med det sagt kan man konstatera att lättöl i måttliga mängder inte är direkt skadligt, men det är heller inte något som man kan kalla nyttigt. Det gäller att hitta en balans som passar ens egna livsstil och hälsomål.