Nyttig kost

Kreta och nyttan med medelhavskost!

Medelhavskosten anses vara en av de nyttigaste kosthållningarna i världen och har blivit mycket populär bland hälsomedvetna människor.

Denna kost framhävs för dess positiva effekter på hälsan, bland annat för att den kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och typ 2-diabetes.

En av anledningarna till att medelhavskosten anses vara så nyttig är att den består av en varierad och balanserad kost med fokus på färska råvaror såsom frukt, grönsaker, fisk, olivolja, baljväxter och fullkornsprodukter. Det finns också en betoning på att äta mindre mängder rött kött och processade livsmedel. Denna kosthållning är baserad på traditionella matvanor i länder som Grekland, Italien och Spanien.

Jag och Linda har varit på en semester tillsamman, har alldrig varit på Kreta tidigar. Kommer att åka tillbaka ev redan i höst nöjd nöjd nöjd. Vi hade frukostbuffe, det vet fantastisk gott allt var jätte fräscht och mycket att välja på. Mums mums.

Lunchen blev oftast lite enklare då vi hade middagsbuffe, den var enormt god och det fans mycket att välja på där med. Olika teman varje kväll, första dagarn åt vi mycket sen blev det mindre och mindre.

En stor fördel med medelhavskosten är att den är rik på antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen och därmed skyddar cellerna från skador. Antioxidanter finns i grönsaker, frukt, nötter och olivolja som är vanliga inslag i medelhavskosten. Dessutom är maten i denna kosthållning ofta rik på enkelomättade fetter såsom de som finns i olivolja som har visat sig vara fördelaktigt för hjärtat och kan minska risken för hjärtsjukdomar.

Forskning har också visat att medelhavskosten kan bidra till att minska risken för inflammation i kroppen, vilket är en riskfaktor för många kroniska sjukdomar såsom diabetes och cancer. Det finns även studier som visar att medelhavskosten kan ha positiva effekter på kognitiv funktion och skydda hjärnan från åldersrelaterade sjukdomar såsom demens.

Det är också värt att notera att medelhavskosten inte bara är nyttig för kroppen utan även för miljön. Genom att konsumera mer vegetabiliska livsmedel och mindre animaliska produkter kan vi minska vår miljöpåverkan och bidra till en mer hållbar livsstil.

Sammanfattningsvis är medelhavskosten en nyttig kosthållning som kan ha många hälsofördelar. Genom att inkludera mer färska råvaror, grönsaker, frukt, baljväxter, fisk och olivolja i vår kost kan vi inte bara förbättra vår hälsa utan även bidra till en mer hållbar livsstil. Det är därför inte konstigt att medelhavskosten har blivit så populär och rekommenderas av många nutritionister och hälsoexperter runt om i världen.

Många välmående katter träffade vi på, den här var lite rolig i sitt pälsmönster. Vi kallade han för Ko-kissen.