Crêperie Lemoni och hur nyttigt rött vin är!
Rött vin har länge haft en rykte om sig att vara nyttigt och har associerats med att ha olika hälsofördelar. Men är det verkligen så? Är rött vin verkligen nyttigt?
För det första innehåller rött vin antioxidanter såsom resveratrol, som anses ha antiinflammatoriska och kardiovaskulära fördelar. Resveratrol finns främst i skalen på röda vindruvor och studier har visat att det kan bidra till att skydda hjärnan och hjärtat. Resveratrol har även kopplats till ökad insulinproduktion och förbättrad ämnesomsättning.
Forskning har också visat att måttligt intag av rött vin kan ha positiva effekter på hälsan särskilt när det gäller hjärt-kärlsjukdomar. Studier har visat att personer som konsumerar måttliga mängder alkohol inklusive rött vin har en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar jämfört med icke-drinkare.
Dessutom innehåller rött vin även polyfenoler, vilka är kraftfulla antioxidanter som anses ha antiinflammatoriska egenskaper. Polyfenoler har kopplats till förbättrad kärlhälsa och skydd mot cellskador.
Det är dock viktigt att betona att dessa hälsofördelar endast gäller vid måttlig konsumtion av rött vin.
Det är också viktigt att komma ihåg att hälsofördelarna med rött vin inte är unika för rött vin. Många av de samma fördelarna kan också erhållas genom att konsumera röda vindruvor, bär och mörk choklad, vilka också innehåller antioxidanter och polyfenoler.
Sammanfattningsvis kan man säga att måttlig konsumtion av rött vin kan ha vissa hälsofördelar på grund av dess innehåll av antioxidanter och polyfenoler. Dock är det viktigt att komma ihåg att nyttan försvinner om man överkonsumerar alkohol. Balans och måttlighet är nyckeln till att dra nytta av eventuella hälsofördelar med rött vin.
Jag tog en Chèvre sallad, Nettan och Lisa åt Matcrêpes gjorda på glutenfritt bovete. Det finns olika fyllningar att välja på att ha i Matcrêpesen. Till efterrätt blev det Husets chokladtryffel med hallonsås.