Okategoriserade

KSM66

När man hittat rätt

Nu har jag hittat rätt kosttillskott för min stress, nämligen KSM66. Jag har haft en hel del stress genom åren, det har slitit på min kropp. Sressen har gjort att mitt blodtryck ökat och även min vikt. Sömnen har ochså vart i obalans, den har även påverkats av att jag är i övegångsåldern.

Det händer saker i livet som man inte kan styra över, det blir för mycker helt enkelt. Men man behöver ju ändå klara av sin vardag.

Det som händer i mig när jag tar KSM66 är att jag blir lugn i hela kroppen. Det är svårt att sätta ord på känslan, jag känner mig jordad, balanserad och kan vara fokuserad på mitt arbete. Både blodtryck och vikten har gått ner och jag sover bättre. Jag kan varmt rekommendera KSM66, det känns tryggt när man vet att det verkligen fungerar. KSM66 är helt ekologiska, jag köper mina på Hälsokosten.

Hormonell balans, mer ork och bättre sömn

Ashwagandha, basen till KSM66, är en av de viktigaste örterna inom Ayurvedisk medicin, med en
dokumenterad användning under mer än 4 000 år. De vanligaste användningsområdena är trötthet, oro,
sömnlöshet, obalans i sköldkörteln och klimakteriebesvär. Problem som beror på, eller förvärras av stress. Och det är precis här som KSM66 är som bäst – att hjälpa kroppen att stå emot stress och därigenom återskapa inre lugn och balans.
Under de senaste 7 åren har effekten hos KSM66 dokumenterats i 22 dubbelblinda, kliniska studier.
Resultaten är samstämmiga, KSM66 ökar kroppens motståndskraft mot stress vilket bland annat leder till
bättre hormonellbalans, ökad uthållighet, mer ork och bättre sömn. Dessutom blir kroppen mer lättränad
både fysiskt och mentalt. Flera studier visar t.ex. att inlärning och minne förbättras liksom muskeltillväxt
och styrka. Men framförallt, hjälper Ashwagandha oss att känna ett större inre lugn.
Det som gör att KSM66 är så användbar, när kroppen utsätts för hög belastning, är att Ashwagandha
hjälper till med att reglera kroppens stressystem, den så kallade HPA-axeln. Det vill säga det system som
styr kommunikationen mellan hypotalamus, hypofysen och binjurarna och därmed mängden
stresshormon. Resultatet blir att kroppens motståndskraft mot stress ökar och vi får möjlighet att vila och
återhämta oss, att komma i balans.

Östrogen och testosteron i balans

Ett tydligt exempel på detta är KSM66 effekt på hormonbalansen. Studierna visar att KSM66 sänker kroppens stresshormon, kortisol med mellan 20–30% medan nivåer av könshormon, t.ex. LH, östrogen och testosteron ökar. Hormon som är lika viktigt för män som för kvinnor och som är centrala för reparation och förnyelse av våra celler – alltså för att hålla kroppen, lederna, benstommen och cellerna friska – oavsett ålder och kön. När hormonbalansen normaliseras ökar välbefinnandet och orken samtidigt som klimakterieproblem och PMS lindras. För många ökar också den sexuell lusten och funktionen. 

Trötta binjurar

Inom Ayurveda kallas Ashwagandha ofta för den intelligenta örten eftersom den alltid strävar efter att hjälpa kroppen att återfå sin balans. Därför handlar det inte om att KSM66 sänker kortisolvärdet – istället handlar det om en normalisering till följd av att binjurarna får hjälp att vila. Av den anledningen får de med låga kortisolvärden på grund av uttröttade binjurar lika stor glädje av KSM66 som de med överaktiva binjurar.

Sköldkörteln

Parallellt med att stresståligheten ökar och kortisolhalten normaliseras sker också en mild balansering av sköldkörtelhormonen, TSH, T4 och T3. KSM66 är därför ett viktigt kosttillskott vid t.ex. subklinisk hypotyreos. Den jämnare nivå av stresshormon och därmed av T4 och T3 är en förklaring till varför många som äter Levaxin upplever en förbättring av sitt välbefinnande när de kombinerar med Ashwagandha. 

Bättre sömn

När stressen sjunker och kroppen börjar känn sig lugnare så ökar nivåerna av GABA, en viktig neurotransmittor som hjälper nerverna att slappna av – vilket gör det lättare att sova, även djupsömnen förbättras vilket ofta märks genom att man drömmer mer. Ashwagandha gör oss alltså inte sömniga utan hjälper oss slappna av när vi lägger huvudet på kudden. Sömn är faktiskt ett av de äldsta användningsområdena för Ashwagandha, något Carl von Linne som gav Ashwagandha dess latinska namn Withania Somnifera – var väl medveten om – namnet betyder nämligen, örten som ger sömn. 

Nedstämdhet och ångest

Stress ökar också risken för att drabbas av nedstämdhet och ångest. Vi blir trötta samtidigt som stressen gör att tillgången på våra viktiga signalsubstanser, serotonin och dopamin minskar. Ämnen som är avgörande för att det positiva feedback systemet i hjärnan skall fungera – d.v.s. det belöningssystem som gör att vi känner oss glada. Det är detta som ”lyckopillren” hjälper till med – att öka tillgången på signalsubstanser så att belöningssystemet kan börja fungera igen. 

Det KSM66 gör i det här sammanhanget är att hjälpa kroppen att vila och därmed återhämta sig, vilket i sin tur leder till en naturligt ökad mängd signalsubstanser. Förenklat kan man jämföra effekten av KSM66 med att sova en timme extra varje dag. Vila återskapar nämligen jämnvikt och därmed balans. 

Eftersom KSM66 varken tillför eller stimulerar bildandet av signalsubstanser går det utmärkt att kombinera SSRI preparat (lyckopiller) med KSM66.

Kan användas dagligen

Tillskillnad mot många andra adaptogener och örters så lämpar sig Ashwagandha att äta under längre tid. Detta då ren rot varken stimulerar eller aktiverar specifika organ eller funktioner. Av den anledningen finns det heller inte några medicinska skäl att göra uppehåll, under förutsättning att man håller sig till normal dos d.v.s. 2–4 kapslar per dag.

Min äldsta dotter har haft det stressigt en tid och kännt sig obalanserad. För en vecka sedan fick hon några KSM66 av mig. I söndags frågade hon efter mera, hon tycker att hon känner sig lugnare. Nu kan hon ha fokus på sina framtida mål. Ett av hennes mål är att springa STOCKHOLM MARATHON i oktober.

Tacksam