Okategoriserade

Rött till julen

Varför just rött?

Nu i juletider är allt rött. Ja, i alla fall mycket. Det är inte bara gardiner, dukar, ljus utan också kläder. Men frågan är varför? Varför just rött? Röd färg var dyrt långt tillbaka att framställa så därför användes det vid speciella högtider. Och sen blev det just julens färg. Och sen blev det i kombination med grönt och då den gröna granen, lingonris eller mossa.

Från början var tomten blå och det kan man se på äldre bilder och dekorationer. Det var i slutet av 1880-talet som tomten började bli röd. Och då i teckningar i Amerika. Tomten kom till Sverige i slutet av 1800-talet och ibland med Rubert knekt.

Tjugo dagar efter jul så är julen slut i Sverige. Dagen kallas just för tjugondedag jul eller tjugondag knut. Då plockas julen ner och man återgår till det vanliga igen och inväntar våren. Men vissa plockar ner julen tidigare,